loader

USLUGE

POLIKLINIKA

title

Pregled specijaliste dermatovenerologije

Pregled kože i sluzokože cijelog tijela, noktiju i kose, koji se može konstatovati golim okom, lupom sa uveličavajućim staklom, svjetlosnom lampom ili dermatoskopom.

Dermoskopski pregled

Svaka osoba u prosjeku ima od 20 do 40 mladeža po tijelu i licu, od kojih su neki sa kojima se rađamo, dok je većina nastala usled izlaganja UV zracima tokom života. Mladeži se mogu pojaviti na svim djelovima tijela, obično su smeđe boje, koja potiče od melanina (pigment u koži) i različitog su oblika. Najčešće su dobroćudne promjene, međutim mogu predstavljati promjenu koju je neophodno hiruški odstraniti sa izradom histopatologije same promjene. Ukoliko se mladež ili neka druga kožna promjena odstrani na vrijeme, tj u ranoj fazi, sve kancerogene ćelije se odstranjuju iz organizma, pa je samim tim mogućnost njihovog novog pojavljivanja manja. Većina mladeža su dobroćudne prirode koje ne predstavljaju nikakvu opasnost za zdravlje, međutim na neke ipak treba obratiti posebnu pažnju. To se odnosi na pigmentne promjene koje mijenjaju veličinu, oblik ili boju, koje krvare, svrbe, postaju bolne ili se pojave nakon dvadesete godine života.

Postoje 4 karakteristike mladeža, na osnovu kojih možemo procijeniti da li je potrebna dermoskopija mladeža:

 • Simetričnost mladeža- mladeži koji su manje rizični su pravilnog oblika, bilo da su okrugli, duguljasti ili ovalni. Asimetrija mladeža ukazuje da je potrebno da mladež pregleda dermatolog.
 • Ivice mladeža- ukoliko mladeži imaju nepravilne ivice, nejednakih boja onda je neophodno da se javite dermatologu.
 • Boja mladeža- ukoliko je mladež promijenio boju iz smeđe u crnu, tamniju boju, neophodno je da se javite dermatologu.
 • 4. Veličina mladeža- ukoliko je veličina mladeža veća od 6mm, potrebno je da se javite dermatologu.

Prije odluke o hiruškom uklanjanju mladeža, potrebno je obratiti se dermatologu i odraditi dermoskopski pregled. Ovo je veoma bitno, jer se dermoskopom najpouzdanije razlikuju melanocitne promjene od nemelanocitnih. Ukoliko dođe do promjena na mladežu u vidu asimetrije, boje, nepravilnosti rubova ili veličine mladeža, potrebno je da se javite dermatologu. Preporučuje se da se pregled mladeža radi jednom godišnje, a kod osoba sa povećanim rizikom i češće.

Krioterapija (terapija tečnim azotom)

Uklanjanje bradavica (smrzavanje površine kože tečnim azotom) je bezbolna i efikasna metoda liječenja promjena na koži. Bradavice najčešće nastaju pod uticajem virusa, pa je veoma bitno doći na pregled kod dermatologa kada se pojavi prva bradavica (infektivnog karaktera), kako se ne bi dalje proširile na druge djelove tijela.

RF (Radiotalasi)

Uklanjanje bradavica radiotalasima (RF) je najefikasniji način skidanja bradavica sa kože ili sluzokože. Intervencija se obavlja ambulantno, kada se radiotalasima pređe preko površine brdavice, pri čemu ona ispari. Jedino se u slučajevima kada se bradavica nalazi na šakama i stopalima mora uraditi i kiretaža kako bi bili sigurni da je korijen bradavice uklonjen.

Pregled specijaliste endokrinologije

Pregled se vrši kod pacijenata koji osjećaju neki od sledećih simptoma: umor, gubitak kilaže, izraženo znojenje, pojačan apetit, anksioznost, ubrzan srčani rad, pretjerana glad i žeđ, učestalo mokrenje. Na pregled je neohodno donijeti svu medicinsku dokumentaciju i labaratorijske analize o kojima će vam više reći sestre za pultom u bolnici.

Ultrazvuk štitaste žlijezde

Ultrazvuk je dijagnostička metoda koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje informacije o strukturi, veličini i prokrvljenosti štitaste žlijezde. Ovo je potpuno bezbjedna i bezbolna metoda koja ne nosi nikakav rizik.

Punkcija štitaste žlijezde

Nodus (čvor) je područje žlijezde koje se svojim izgledom i strukturom izvaja od okolnog parenihma. Prema različitim izvještajima, ultrazvučnim pregledom nodus se prepozna čak kod 40% srednjovječnih žena. Sa starenjem učestalost se izjednačuje kod oba pola. Subjektivne tegobe zavise od veličine nodusa i njegove pozicije. Tako, nodusi manjih dimenzija ne pričinjavaju nikakve smetnje i otkriju se slučajno u toku ultrazvučnog pregleda vrata. Nodusi većih dimenzija mogu da daju osjećaj nelagodnosti u vratu, kašalj, smetnje kod gutanja i najčešće ih uoči neko iz okoline ili sam pacijent. Približno 5-7% svih nodusa skriva mogućnost maligniteta pa je osnovni zahtjev ljekarskog pregleda prepoznati one sa malignim potencijalom. Nodusi čija je struktura izrazito hipoehogena u odnosu na okolni parenhim, nejasna ograničenost od okoline, nareckane ivice, postojanje kalcifikata, pojačana prokrvljenost, sa velikom vjerovatnoćom sugerišu mogućnost maligniteta. Citološka analiza aspirata dobijenog punkcijom tankom iglom je od neprocjenjivog značaja za precizniju definiciju nodusa. Sumnjivi ili jasno maligni se liječe operativno, dok se ostali prate u periodičnim intervalima od 6-12 mjeseci. Pripremu za ovu proceduru će vam detaljno objasniti sestre za pultom, ali je neophodno da pacijent donese svu prethodnu medicinsku dokumentaciju, kao i da privremeno prekine sa korišćenjem ljekova koje spriječavaju zgrušavanje krvi (Aspirin, Plavix, Clopidix, Farin, Sincum,itd.).

Pregled specijaliste reumatologije

Pregled se obavlja ako pacijent osjeća neki od simptoma kao što su: bolovi u zglobovima i mišićima, ukočenost zglobova, crvenilo ili otok zglobova, umor, osip, promjene na koži. Na pregled je neohodno donijeti svu medicinsku dokumentaciju i labaratorijske analize o kojima će vam više reći sestre za pultom u bolnici.

Pregled specijaliste kardiologije

Kardiološki pregled je potreban ako pacijent osjeća neki od simptoma kao što su: bol u grudima (stezanje, pritisak), lupanje srca, preskakanje srca, nepravilan srčani rad, otežano disanje, malaksalost, nesvjesticu, vrtoglavicu. Na pregled je neohodno donijeti svu medicinsku dokumentaciju i labaratorijske analize o kojima će vam više reći sestre za pultom u bolnici.

EKG (Elektrokardiogram)

Elektrokardiogram (EKG) je grafički zapis električne aktivnosti srca. Ova metoda je bezbolna, brza i neinvazivna, snimanje traje nekoliko minuta, a rezultati analize su dostupni odmah. Tokom snimanja, medicinska sestra će vam postaviti elektrode na grudni koš, krajeve nogu i ruku. Tokom snimanja pacijent ne treba da priča ili da se pomjera, jer elektrode registruju elektičnu aktivnost srca koja se bilježi u vidu talasa na EKG papiru ili monitoru.

Pregled specijaliste gastroenterologije

Gastroenterološki pregled je potreban ako pacijent osjeća neki od simptoma kao što su: otežano gutanje, mučnina, povraćanje, dijareja, opstipacija (zatvor), bol ili nelagodnost u stomaku, gubitak apetita, gubitak u težini. Na pregled je neohodno donijeti svu medicinsku dokumentaciju i labaratorijske analize o kojima će vam više reći sestre za pultom u bolnici.

Gastroskopija

Gastroskopija je endoskopski pregled gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta, koji obuhvata jednjak, želudac i dvanaestopalačno crijevo. Skraćeni naziv je EGDS. Gastroskopija se smatra za najprecizniji i najbolji način dijagnostifikovanja oboljenja želuca i dvanaestopalačnog crijeva. Ova intervencija se izvodi ukoliko postoje simptomi kao što je mučnina, bol u želucu, ali i za otkrivanje bolesti ovog dijela sistema za varenje. Intervencija se može izvoditi u uslovima analgosedacije, ukoliko to pacijent želi. Tokom procedure je moguće uzeti isječke tkiva za histopatološku analizu. Potencijalni rizici su moguće krvarenje, usled povreda zida organa za varenje, osjećaj nadutosti i suvoće grla.

Priprema za gastroskopiju je sledeća:

 • Pet dana prije pregleda: NE UZIMATI Aspirin, Kardiopirin, Andol, Brufen, Diklofen.
 • Dan prije pregleda LAGANA VEČERA prije 20:00h.
 • Na sam dan pregleda ne jesti i ne piti ništa.
 • Pacijenti koji dolaze na endoskopske preglede moraju imati laboratoijske nalaze koji nisu stariji od mjesec dana: K slika, šećer, urea, kreatinin, AST, ALT, bilirubin, PT, INR
 • Sa sobom ponijeti medicinsku dokumentaciju.

Nakon intervencije sa sedacijom se savjetuje da ne vozite automobil, već da dođete u pratnji. Nakon par sati od procedure možete jesti i piti, preporuka su hladni napici i lagana kašasta hrana.

Kolonoskopija

Kolonoskopija predstavlja najbolji način dijagnostike bolesti debelog crijeva. Ova intervencija je indikovana kod simptoma kao što su bol u trbuhu, pojava svježe krvi u stolici, kod hroničnog zatvora i hronične dijareje (proliv). Takođe, u cilju otkrivanja karcinoma debelog crijeva, kao i u slučajevima biopsije tkiva i uklanjanja polipa. Da bi pregled bio kvalitetan neophodno je da crijevo bude adekvatno pročišćeno. Intervencija se može izvoditi u uslovima analgosedacije, ukoliko to pacijent želi. Tokom procedure je moguće uzeti isječke tkiva za histopatološku analizu. Potencijalni rizici su moguće krvarenje sa tkiva sa kojega je uzeta biospija.

Priprema za kolonoskopiju je sledeća:

Sedam dana prije pregleda ne jesti hranu koja sadrži sjemenke (susam, grožđe, musli, papriku, paradajz).

Dan prije zakazanog snimanja:

 • Lagan doručak do 9:00h (kifla, jogurt, mlijeko).
 • Od 10:00 do 13:00h popiti 2 kesice praška Fortrans rastvorenog u 2l vode (popiti polako, čašu po čašu u roku od 3h).
 • Od 16:00 do 19:00h popiti još 2 kesice praška Fortrans rastvorenog u 2l vode (popiti polako, čašu po čašu u roku od 3h).
 • Poželjno je uzimanje što više tečnosti, to će obezbijediti bolju pročišćenost crijeva, što je preduslov za kvalitetan pregled! (uzimati samo bistre supe bez tjestenine, svijetle čajeve, kiselu i običnu vodu).

Na dan intervencije ne jesti i ne piti ništa (osim redovne terapije izjutra).

Obavezno uzeti terapiju za srce, povišen pritisak i ostale ljekove u toku pripreme i na dan snimanja (izjutra na dan pregleda sa malom količinom vode).

Pet dana prije pregleda ne uzimati antiagregacionu terapiju (Aspirin, Kardiopirin, Brufen, Diklofenak i slično).

Ukoliko pijete ljekove protiv zgrušavanja krvi (antikoagulaciona terapija) obavezno obavijestite ljekara prije pregleda.

Osobe sa visokim krvnim pritiskom treba češće da kontrolišu pritisak; dijabetičari treba da kontrolišu nivo šećera u krvi.

Pacijenti koji dolaze na endoskopske preglede moraju imati laboratoijske nalaze koji nisu stariji od mjesec dana: K slika, šećer, urea, kreatinin, AST, ALT, bilirubin, PT, INR.

Nakon intervencije sa sedacijom se savjetuje da ne vozite automobil, već da dođete u pratnji. Nakon par sati od procedure možete jesti i piti, preporuka su hladni napici i lagana kašasta hrana.

Polipektomija

Polipektomija je intervencija uklanjanja polipa koji se najčešće nalaze u debelom crijevu, ali i dužinom cijelog gastrointestinalnog trakta. Uklanjanje polipa je bezbolna metoda, koja se preporučuje uz endoskopski pregled bilo gastroskopiju ili kolonoskopiju, kako bi se izbjegla ponovna priprema pacijenta kako za proceduru, tako i za anesteziju. Uklonjeni polip se uvijek šalje na histopatološku analizu, kako bi se isključio malignitet.

Histopatološka analiza (HP)

Nakon odrađenih intervencija uzima se dio tkiva za patološku analizu. Rezultati se čakaju od 7-14 dana.

Pregled specijaliste ORL

Audiometrija

Audiometrija je neinvazivna dijagnostička procedura kojom se ispituje sluh i utvrđuje stepen i mjesto eventualnog oštećenja sluha. Radi se u sklopu rutinskog ispitivanja ili kod ispitanika sa već registrovanim oštećenjem sluha. Ispitivanje je potpuno bezbolno. Ova procedura se izvodi pomoću slušalica preko kojih se puštaju zvukovi, različite jačine i frekvencije, čime se utvrđuje raspon sluha na oba uha. Grafički zapis koji se dobija naziva se audiogram i predstavlja slušno polje ispitanika prikazujući raspon svih intenziteta i frekvencija zvukova koje ispitanik čuje.

Timpanometrija

Timpanometrija je metoda koja pomaže u otkrivanju oboljenja srednjeg uha, koje se nalazi iza bubne opne. Bubna opna je tanko tkivo koje razdvaja srednje od spoljašnjeg uha. Timpanometrijom se procjenjuje kretanje bubne opne koje nastaje nakon promjene pritiska u uhu. Ova metoda je veoma bitna za otkrivanje bolesti srednjeg uha, jer može dovesti do gubitka sluha, naročito kod djece. Prije timpanometrije otoskopom se stiče uvid u količinu cerumena (voska) ili prisustvo sadržaja u spoljašnjem slušnom kanalu. Nakon toga se postavlja sonda timpanometra u kanal, puštaju se različiti tonovi, što dovodi do mijenjanja pritiska u srednjem uhu. Pokreti bubne opne se registruju na timpanogramu. Ova procedura može biti neprijatna.

Pregled specijaliste ortopedske hirurgije

Intra-artikularno davanje ostenila

OSTENIL® je sterilni viskozni rastvor za intra-artikularne injekcije (za zglobnu šupljinu) i kao medicinsko sredstvo se ubrizgava u prostor u zglobu koji sadrži sinovijalnu tečnost. Zbog prisustva hijaluronske kisjeline koja joj daje visoko elastična svojstva, sinovijalna tečnost djeluje kao lubrikans, čime obezbijeđuje normalno, bezbolno pokretanje zglobova. Koristi se kod osteoartritisa, kod povreda zglobova (koljeno, kuk, stopalo, rame, lakat), kod degenerativnih promjena zglobova, kod otežane pokretljivosti i bolova u zglobovima.

Paravertebralna blokada nerva

Blokada perifernih nerava je jedan načina liječenja neuropatija (uklještenja perifernih nerava), kao i neuralgija (bolovi uzrokovani direktnim oštećenjem nerava). Ovom metodom se lijek ubrizgava direktno u nerv ili njegovu neposrednu blizinu.

Ortopedska repozicija luksacija i preloma

Namještanje iščašenja i preloma (dovođenje u anatomsku poziciju). Usluga obuhvata repoziciju i fiksacioni zavoj. Gipsana imobilizacija se naplaćuje po cjenovniku.

Pregled specijaliste urologije

Pregled urologa specijaliste je potreban za dijagnostifikovanje oboljenja urinarnog trakta kod muškaraca i žena, kao i kod reproduktivnih organa kod muškaraca. Urološki problemi se manifestuju kao: učestalo mokrenje, bolno i otežano mokrenje, prisustvo krvi u mokraći, bolna i upaljena prostata, infekcija bubrega i mokraćne bešike, poremećaji testisa i okolnih struktura, seksualna disfunkcija (impotencija, preuranjena ejakulacija). Na pregled je neohodno donijeti svu medicinsku dokumentaciju i labaratorijske analize o kojima će vam više reći sestre za pultom u bolnici.

Ultrazvuk urogenitalnog trakta i bubrega

Ultrazvuk urogenitalnog trakta je bezbolna i neinvazivna metoda kojom se vrši pregled bubrega, mokraćne bešike, nadbubrežnih žlijezda, kao i prostate i testisa kod muškaraca. Ultrazvuk urotrakta je neophodno uraditi ako pacijent osjeća tegobe prilikom mokrenja, kod kamena u mokraćnim kanalima, ukoliko postoji krv u mokraći, a kod muškaraca ukoliko postoje neke izrasline ili promjene na testisima.

Ultrazvuk vrata (uključuje štitastu žlijezdu, pljuvačne žlijezde, parotidne žlijezde)

Ultrazvuk vrata je dijagnostička metoda koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje informacije o strukturi, veličini i prokrvljenosti štitaste žlijezde i mekim tkivima vrata. Ova metoda je indikovana ukoliko postoji oboljenje štitne žlijezde i tkiva oko nje-paraštitaste žlijezde, mišića, limfnih čvorova, postojanje nodusa u predjelu štitne žlijezde i vrata, kod upala i drugih bolesti povezanih sa štitnom žlijezdom (kardiološki, hematološki, osteoporoza, itd.), kao i kod promjena u pljuvačnoj žlijezdi. Ovo je potpuno bezbjedna i bezbolna metoda koja ne nosi nikakav rizik.

Ultrazvuk abdomena (uključuje urotrakt, retroperitronem)

Ultrazvuk abdomena je bezbolna metoda pomoću koje se dijagnostifikuju problemi jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa, slezine, bubrega, nadbubrežnih žlijezda, mokraćne bešike, prostate, aorte, kao i velikih krvnih sudova i limfnih čvorova u trbušnoj duplji. Predstavlja efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih oboljenja abdominalnih organa, kao što su: urođene anomalije, aneurizme (proširenja), zapaljenske i tumorske promjene, prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji.

Priprema za ultrazvuk abdomena podrazumijeva da pacijent ne smije da jede najmanje 6h prije pregleda, sa preporukom da par dana ne jede hranu koja nadima (pasulj, kupus, grašak, boraniju, itd.).

Doplersonografija donjih ekstremiteta

Dopler krvnih sudova nogu je bezbolna, dijagnostička metoda kojom se mjeri protok krvi kroz krvne sudove. Ovom metodom se mogu otkriti tromboze (djelimično ili potpuno zapušene arterije ili vene ugušcima krvi), suženja i proširenja (aneurizme) krvnih sudova, varikozne vene, kao i naslage koji sužavaju šupljinu krvnog suda. Neke od indikacija su bolovi u nogama, otoci na nogama, trnjenje nogu, bolovi i grčevi u mišićima, hematomi i promjena boje kože.

Doplersonografija gornjih ekstremiteta

Dopler gornjih ekstremiteta je bezbolna, dijagnostička metoda kojom se mjeri protok krvi kroz krvne sudove. Indikacije za ovu metodu su bol u podlakticama, grčevi u mišićima, osjećaj hladnoće u rukama, promjena boje kože, kao i otoci i bolovi u rukama.

Doplersonografija vrata (krvni sudovi)

Dopler krvnih sudova vrata je neinvazivna metoda koja se radi kod pacijenata koji su imali slabost ili trnjenje polovine tijela, gubitak vida u polovinama vidnog polja, nesvjestice, vrtoglavicu, nestabilnost pri hodu, kod pacijenata koji boluju od povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti. Veoma je bitna kod neuroloških pacijenata.

Doplersonografija renalnih arterija (bubrezi)

Dopler renalnih arterija je neinvazivna metoda kojom se utvrđuje prokrvljenost bubrega ili promjena unutar bubrežnog tkiva. Na taj način se može utvrditi suženje bubrežne arterije, hronično oštećenje bubrežnog tkiva, ali i prisustvo tumorskih tkiva. Ova metoda je potrebna ukoliko pacijent osjeća bol i nelagodnost u trbuhu, ima grčeve i bolove u nogama, akutni abdomen. Kao i za ultrazvuk abdomena, pacijent ne smije 6h prije pregleda da konzumira hranu.

Doplersonografija vene porte (jetra)

Dopler vene porta je neinvazivna metoda kojom se mjeri protok krvi kroz portni vaskularni sistem kojeg čine vene, kroz koje krv protiče od digestivnog trakta, slezine, pankreasa i žučne kese. Ovom metodom se mogu otkriti aneurizme krvnih sudova, ukoliko se sumnja na cirozu jetre, ili ukoliko postoji sumnja na portnu hipertenziju. Pacijent ne treba ništa jesti 6-8h sati prije pregleda.

Konsultacija sa tumačenjem i pregledom laboratorijskih nalaza

Ginekološki pregled

Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled u trudnoći sa ginekoloških pregledom

Uzimanje PAPA brisa

Kolposkopija

SIS - ispitivanje prohodnosti jajovoda ultrazvukom

Upala pluća

Upala pluća ili pneumonija je najčešće infektivno zapaljenje plućnog parenhima (plućne maramice) koje zahvata alveolne prostore i prostor između alveola. Tipične upale pluća su izazvane bakterijama, dok atipične uzorkuju respiratorni virusi. Svakako, upala pluća predstavlja najopasnije oboljenje respiratornog sistema. Osim što daju drugačije simptome, atipične pneumonije zahtijevaju drugačiji terapijski pristup u odnosu na bakterijske pneumonije.

Pneumoniju karakterišu simptomi, kao što su:

 • povišena temperatura
 • otežano, plitko i ubrzano disanje
 • nedostatak vazduha
 • bol u grudima
 • drhtavica, slabost i znojenje
 • bolovi u mišićima i zglobovima

Atipične pneumonije počinju sporije, i prate ih simptomi, kao što su:

 • izuzetno visoka temperatura
 • glavobolja
 • bol u mišićima i zglobovima
 • opšta slabost i umor
 • suv kašalj

U vrijeme pandemije Covid-19 potreban je precizan i detaljan pregled pulmologa.

U bolnici Medtim ordinira dr Vukoica Karličić iz Beograda.

Zakažite pregled na brojeve telefona: ☎️020/66-03-66 ☎️069/130-130.